Rijschool Rijvaardig uit Almere, geeft rijles in een representatieve lesauto voorzien van alle veiligheidsopties.

Praktijk

De eerste rijles is altijd een spannende les, waarschijnlijk zit je voor het eerste achter het stuur van een auto. We beginnen met de juiste zit/stuur houding, dat is belangrijk voor een goede bediening van de auto. De spiegels gaan we afstellen zodat je ze gelijk leert te gebruiken.

Na wat stuur oefeningen ga je gas geven en remmen, als dat goed gaat ga je de koppeling en de versnellingshendel gebruiken. Na een paar lessen zul je de auto al helemaal zelf goed kunnen bedienen zodat we ons wat meer kunnen gaan focussen op wat er om ons heen gebeurt, het verkeer! 
De rijlessen worden in stappen opgebouwd en je vorderingen zullen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat we precies zien waar je bent in je opleiding en welke onderdelen we nog moeten behandelen. 


Als je alle onderdelen op niveau hebt, ga je gevarieerde routes rijden en krijg je allerlei opdrachten die je vervolgens zelfstandig zal gaan uitvoeren. Te denken valt dan aan parkeeropdrachten, omkeeropdrachten,  maar ook zelfstandig routes rijden d.m.v. de navigatie.
Als dat allemaal lukt zonder hulp van je instructeur dan ben je klaar voor een tussentijdse toets of een praktijkexamen.
  
 
Praktijk Examen

Een gewoon praktijkexamen duurt 35 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege coaching van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd. Film Zo gaat het praktijkexamen auto

Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. 
Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. 
Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 
Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op: 

  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen


Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.